Asdøljuvet

Hvem skulle tro at naturen rundt Oslo skulle kunne by på et skikkelig juv?

Asdøljuvet ligger vest i Vestmarka. For å komme dit må man enten kjøre bil inn vestfra eller så må man legge ut på en liten ekspedisjon gjennom Vestmarka østfra. Det er naturligvis det siste som er å anbefale, ellers blir det for enkelt.

Enten kan man traske på blåstier fra Asker stasjon, eller man kan sykle fra Kolsås, delvis på sti og delvis på grusvei. Sistnevnte kan fort bli en skikkelig treningstur, men til gjengjeld kan man nyte et bad i Vestmarkas Store Sandungen, et stort, men idyllisk vann. Og man får også med seg utsikten over Oslofjorden fra Hagahogget, en av Bærums mange fine utsiktspunkter.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Turen kan gjøres fullstendig på grusvei om man vil sykle, men jeg valgte å legge turen innom Sandungen for et bad og hadde sett meg ut ei rute som delvis også gikk på sti. Med unntak av veien forbi Hagahogget, var stiene av en slik karakter at de kan sykles av en middelmådig stisyklist. Halvvegs kommer man frem til rustikke gamle bygninger på Myggheim, som har servering i helgene om vinteren.

119 Asdøljuvet_20160721 (109)
Uthus på Myggheim

Men så var det Asdøljuvet. Her har man altså en geologisk formasjon som er blitt formet av vannet gjennom titusener av år, og hvor elva i dag fremdeles renner i bunnen. På de rette tider av året kan du gå nede i elveleiet, når vannføringen ikke er så høy. Ellers kan det være vanskelig å få full tilgang til juvet. Men fra et fotoperspektiv, er det her et utall flotte motiver.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Turen gjennom Asdøljuvet er ikke for dem med dårlig balanse og frykt for å skli på glatte steiner. Et par vandrestaver kan være en god ide, mens jeg brukte kamerastativet som støttepunkt, mens jeg balanserte og fokuserte samtidig! Det skal visstnok være mulig å gå på sti langs siden, men jeg slapp å utforske den muligheten. Turen til Asdøljuvet kan virkelig anbefales, for de som har innsett at grusveien til Ullevålseter er for kjedelig!

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Da jeg var kommet i bunnen av Asdøljuvet, var fristelsen stor for å ta buss til Lier og toget hjem. Men etter å ha funnet frem til bussholdeplassen nede ved en sterkt trafikkert vei mot Sylling, viste det seg at den busssen ikke gikk for ofte. Dermed endte det med at jeg gikk samme vei tilbake til Asker stasjon, hvilket medførte at turen ble på nærmere 3 mil tilsammen. Inkludert all fotografering brukte jeg ca 12 timer og jeg måtte snike på toget fra Asker og hjem, fordi batteriet på telefonen var dødt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s